Dare to be Kinder – Am îndrăznit să fim mai buni și am reușit

December 9, 2019 Octavia Bratulescu

Vă amintiți poveștile acelea în care oamenii obișnuiți pășeau dincolo de o poartă magică și prindeau puteri supranaturale?

Ei bine, cred că nu e deloc forțată comparația de mai sus cu ceea ce s-a petrecut în timpul activităților pe care le-am desfășurat în cadrul proiectului „Dare to be Kinder”. Cu fiecare grup de copii care a trecut pragul clasei, am simțit același lucru, niște figuri curioase, cu ochii mari, întrebători, reținuți în a-și exprima ideile în fața unor persoane pe care le vedeau pentru prima oară. 

„Dare to be Kinder” a pornit de la dorința de a oferi elevilor și alte unelte de a se dezvolta în afară de cele clasice puse la dispoziție de sistemul de învățământ. Ne-am orientat spre zonele rurale ale județului Dolj, unde aceștia nu au acces la astfel de sesiuni de cunoaștere de sine și consiliere vocațională. Am primit ajutorul celor de la Kaufland România și Asociația Act for Tomorrow, prin programul lor Start ONG.

Proiectul s-a concentrat inițial pe un grup de 50 de elevi, însă ulterior, datorită interesului stârnit, l-am mărit la 54. I-am împărțit pe grupe de vârste, pentru ne putea adapta mai ușor dorințelor lor, modului de a interacționa și comunica. Le-am stimulat imaginația și creativitatea prin jocuri interactive, am folosit carduri metaforice și caiete jurnal, personalizate, cu diverse activități pe care le-am desfășurat atât împreună, în clasa, cât și acasă, ca temă de reflecție. 

Scopul nostru a fost să îi facem mai conștienți și încrezători în forțele proprii, să își găsească sursa infinită de curaj din fiecare dintre ei și să apeleze la ea de fiecare dată când au nevoie; că își pot dori mai mult pentru că au potențialul de a face mai mult, iar oportunitățile apar doar dacă le caută și sunt conștiincioși, muncitori și onești. S-au distrat lucrând în echipă și au înțeles cât de ușor și eficient este atâta timp cât au mai multă încredere unul într-altul, indiferent de grupurile etnice sau sociale din care provin.

De-a lungul timpului am interacționat cu diverse categorii de copii – de la victime ale bullying-ului, la adolescenți cu diferite orientări sexuale, aparținând diverselor etnii sau pături sociale, persoane cu anumite dizabilități – și nici de această dată lucrurile nu au arătat foarte diferit. Dar, tocmai în aceste detalii constă frumusețea activităților pe care le realizăm, în a reuși să creăm o omogenitate în echipă, în a le insufla spiritul acceptării și al toleranței, în a-i face să înțeleagă că sunt creativi și unici, liberi, că sunt parte dintr-un întreg, că au idei și e nevoie de inițiativă pentru a le da glas. 

Când i-am întrebat la final cu ce pleacă în urma atelierului, au enumerat câteva idei care ne-au bucurat enorm pentru că ne-am dat seama ca am reușit ceea ce ne propusesem:

„am învățat că noi suntem mai mult decât credeam noi vreodată că putem fi, că suntem creativi, că trebuie să lăsăm de-o parte etichetele, că ar trebui să nu mai credem că nu suntem capabili să realizăm anumite activități”. 

Personal, fiecare dintre ei mi-a lăsat o parte din ei, un zâmbet, o mulțumire, gândul că am putut contribui la dezvoltarea lor, o îmbrățișare, o prietenie în online, o rugăminte să ne revedem. Mă simt extrem de norocoasă că de această dată am fost eu vocea Human to Human în acest proiect și în același timp extrem de responsabilă pentru înfăptuirea promisiunii făcute tinerilor, așa că va urma…

—-

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere și instituțiilor non administrative.